Facebook TheNextShop Hoeveel lichtopbrengst heeft jouw beamer nodig?
Inloggen
Beamerbundel
Winkelmandje
S
-

Hulp nodig? Onze AV-specialisten helpen jou graag!

Geopend maandag 13:00-18:00, dinsdag t/m zaterdag 10:00-18:00
030 - 2290080 03 369 43 64

Hoeveel lichtopbrengst heeft jouw beamer nodig?

Hoeveel lichtopbrengst heeft jouw beamer nodig?
Geplaatst op 13-9-2021 door Justin

In deze blog leggen we nog eens uit wat ANSI Lumen zijn en kijken we naar de verschillen in kwaliteit van projecties bij lage en hogere lichtopbrengsten. Wij hebben hiervoor projecties gecreëerd van 80" (1,77 meter breed) op een projectiescherm in zowel een verlichte als in een verduisterde setting. Hierbij zijn beamers gekozen met een lichtopbrengst (opgegeven door fabrikant) van 100 Lumen, 500 Lumen en 3.000 Lumen. Ervaar de verschillen zodat jij een betere keuze kan maken als je een beamer zoekt voor jouw eigen thuisbioscoop of zakelijke opstelling.

Wat zijn ANSI Lumen ook alweer?

In een eerdere blog hebben wij al besproken wat beamer Lumen zijn, maar bij deze nog even een korte samenvatting. De lichtopbrengst van een beamer wordt vrijwel altijd in ANSI Lumen uitgedrukt. De term ANSI is een afkorting voor het American National Standards Institute. Dit instituut is de bedenker van de standaard meting die door beamerfabrikanten wordt uitgevoerd om de lichtopbrengst van een projector vast te stellen. Het nadeel is dat hierbij het witlicht gemeten wordt terwijl je bij home cinema gebruik toch juist graag van alle kleuren wilt genieten. Het aantal echte ANSI Lumen kan daarom nogal eens verschillen van wat de fabrikant noemt. Bij DLP beamers kan de vermelde lichtopbrengst soms wel tot 60% afwijken van het daadwerkelijke aantal Lumen.

Voor onze projectie van 80" wordt officieel een lichtopbrengst van minimaal 304 echte ANSI Lumen aangeraden wanneer de ruimte compleet verduisterd is. In een kamer met veel natuurlijke lichtinval zijn minimaal 1.139 ANSI Lumen nodig voor een goede projectie van 1,77 meter breed. Als je een beamer hebt waarbij de lichtopbrengst tot 60% minder kan uitvallen, zouden in deze situaties beamers met een lichtopbrengst van minimaal 750 Lumen en 2850 Lumen lichtsterk genoeg moeten zijn. Hoe groter je gaat projecteren, hoe hoger de benodigde lichtopbrengst wordt. Daarom is het altijd aan te raden om vooraf te bedenken hoe groot jouw thuisbioscoop scherm moet worden of hoe groot jouw zakelijke projectie moet zijn.

Projecteren in een verlichte ruimte

Bij het projecteren in een verlichte ruimte maken we onderscheid tussen de mate van verlichting. Een donkere ruimte met een schemerlamp heeft namelijk niet dezelfde negatieve invloed op een projectie als zonnestralen die op het projectie oppervlak schijnen. Kunstmatig licht heeft een minder hoge helderheid dan de zon, dus je kan beter de gordijnen dichtdoen en een lamp aanzetten dan dat je op klaarlichte dag de ruimte niet verduistert en het natuurlijke licht zijn gang laat gaan. Als je een beamer buiten wilt gaan gebruiken, kom je qua licht in een nogal extreme situatie, maar hier zijn wel oplossingen voor. Voor onderstaande foto is een ruimte gebruikt met natuurlijke lichtinval.

In een verlichte setting komt jouw projectie er een stuk beter uit met een hogere lichtopbrengst.

Bovenstaande afbeelding toont het verschil in kwaliteit van 80" projecties bij het gebruik van beamers met verschillende lichtopbrengsten in een verlichte ruimte. Het is duidelijk te zien dat je voor een dergelijke grootte niet genoeg hebt aan een beamer met maar 100 ANSI Lumen. Gebruik je de beamer met name in een verduisterde setting en slechts heel af en toe in een verlichte ruimte? Dan zou je met 500 ANSI Lumen het beeld nog goed mee kunnen krijgen, maar het blijft dan wel een fletse weergave met een tegenvallend contrast. Bij de beamer met 3.000 ANSI Lumen zien we al duidelijker de verschillende groene en rode kleuren in de schubben. De kameleon springt hier ook echt meer uit het beeld dan bij de twee beamers met een lagere lichtopbrengst.

Projecteren in een verduisterde ruimte

Projectoren presteren het beste in een omgeving waar zo min mogelijk licht is. Daarom gaat in de bioscoop ook altijd het licht uit als de film begint. Zonder verstoring van omgevingslicht kan het projectie oppervlak de geprojecteerde lichtstraal volledig terugkaatsen en geniet jij optimaal van het beeld. Wij raden dan ook altijd aan dat je de ruimte zoveel mogelijk verduistert, indien dit mogelijk is. Voor het creëren van jouw eigen thuisbioscoop zijn er nog een aantal stappen die je daarnaast kan volgen.

In een verduisterde ruimte is het beeld bij een lagere lichtopbrengst al beter te zien, maar merk je dat een hogere lichtopbrengst het contrast ten goede komt.

Voor een goede weergave van de kleur in jouw projectie is de lichtopbrengst zeker van belang. Het is op bovenstaande afbeelding goed te zien dat de beamer met 100 ANSI Lumen niet lichtsterk genoeg is om het contrast weer te geven. In een verduisterde ruimte blijft het beeld dan te donker. De 500 ANSI Lumen beamer toont aan dat je voor een kleurrijk 80" beeld al een heel eind komt als je de ruimte verduistert. Het verschil tussen de lichte en donkere delen is een stuk beter waarneembaar dan bij de 100 Lumen projector. Bij 3.000 ANSI Lumen is er genoeg lichtopbrengst om het contrast in de afbeelding zo goed mogelijk neer te zetten. Het verschil met de 500 Lumen beamer is met name goed te zien in de lichter gekleurde schubben. Het bereik van kleuren kan beter worden weergegeven door de hogere lichtopbrengst wat leidt tot een betere weergave van details en betere beeldervaring.

Welke lichtopbrengst heb ik dan nodig?

Om te bepalen hoeveel ANSI Lumen je nodig zult zult hebben, is het belangrijk om te kijken hoe groot je wilt projecteren. Want wanneer je 120” groot wilt projecteren, is dat een veel groter oppervlak om te vullen met licht dan wanneer je voor een 100” kijkervaring wilt gaan. Bij dezelfde lichtopbrengst gaat het beeld op het grotere oppervlak natuurlijk veel minder fel ogen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken in wat voor soort ruimte jij wilt gaan projecteren. Wil je overdag nog een zichtbaar plaatje overhouden? Dan heb je natuurlijk veel meer licht nodig dan bij een toegewijde thuisbioscoop met donkere muren.

Bij alle beamers hebben wij het rekenwerk alvast voor je gedaan en zie je onder onze adviesfilters hoe groot je met een specifieke beamer kan projecteren in een verduisterde en een onverduisterde woonkamer. Wil je toch zelf berekenen hoeveel ANSI Lumen je nodig hebt? Houd dan rekening met 355 ANSI Lumen per vierkante meter voor een echte bioscoopervaring ’s avonds in je woonkamer óf, zolang de zon niet fel naar binnen schijnt, 1.023 ANSI Lumen per vierkante meter voor zichtbaar beeld overdag.

Het beste beeld voor een echte bioscoopervaring houd je toch in een verduisterde ruimte. Wanneer je overdag projecteert moet je beamer feller zijn dan het omgevingslicht om zichtbaar beeld te projecteren. Bij projectie houden we met deze twee waarden dan ook rekening met de beste beeldkwaliteit en minimale helderheid voor lichte woonkamer situaties.

Hulp nodig bij het vinden van de juiste beamer?

Met deze tips kom je hopelijk al een flink eind bij de zoektocht naar de juiste beamer met genoeg lichtopbrensgt voor jouw situatie. Kom je er toch niet uit of heb je nog andere vragen? Onze projectie-specialisten staan voor je klaar en helpen jou graag om de perfecte projectie opstelling voor jouw situatie samen te stellen. Of kom langs in onze showroom voor een demonstratie in onze verlichte of compleet verduisterde demoruimte en bekijk de verschillen met eigen ogen. Een afspraak maken is niet nodig dus kom gezellig langs.

Of bestel direct alles voor jouw eigen thuisbioscoop via onze webshop. Voor veel producten geldt, vandaag besteld = volgende dag al in huis! Verzending is gratis en als je niet tevreden bent, kan je producten binnen 30 dagen gratis retourneren of ruilen. Heb je na de aankoop nog vragen over jouw product of hulp nodig bij de installatie? Ook dan staan onze experts voor je klaar met het juiste advies.

Volg TheNextShop ook op Social Media

AV oplossingen koop jij bij TheNextShop!

Voor al jouw AV oplossingen ben je bij TheNextShop aan het juiste adres! Kom langs in onze showroom voor een uitgebreide uitleg voor het kiezen van de ideale beameropstelling of het juiste display, onze experts denken graag met jou mee. Bestel online en haal jouw artikel af in onze showroom of laat het gratis binnen enkele dagen thuis bezorgen. Heb jij uitgebreid advies nodig of heb je hulp nodig bij de installatie? Onze experts en installatieservice staan dagelijks voor jou klaar met het vinden van de beste oplossing!

9 Het product dat ik nodig had heb ik op een eenvoudige manier via hun website kunnen bestellen. De communicatie die daarop volgde was zeer informatief en stelde ons gerust. Een...
Dirk de mesmaecker, W 27-3-2024
10 Ik ken TheNextShop nu 6 jaar en heb daar nu mijn 2e projectiescherm gekocht omdat ik een andere soort wilde hebben. Ik vind het een fijne winkel die ook de tijd voor je nemen...
Sebastiaan van soest, Driebergen-rijsenburg 23-3-2024
10 Goed advies, netjes geholpen.
Edward grashuis, Enschede 9-3-2024
10 Deel niet geleverd (scherm) en dat werd door de verzendende partij niet gemeld. Wel later een bericht dat het betreffende deel vandaag geleverd wordt en tussendoor een vraag...
Rob, Woudsend 5-3-2024
9 Ik ben uitgegaan van de deskundigheid van de specialisten. Zowel in keuze van de beamer (Epson/Optoma) als in de keuze van het projectiescherm. Het advies was prima. Heel...
Roy, Breda 4-3-2024
10 2e keer dat ik iets bestel sinds een paar jaar, en al 2x snel en vlot geleverd. Voor al mijn toekomstige beamerartikelen weet ik waar ik moet zijn.
Michael, Brussel 19-2-2024
6 Ben onlangs voor advies over een beamer in de showroom geweest. Goed geholpen en bruikbaar advies gehad van een van de (vele) medewerkers. N.a.l. van het advies op vrijdag een...
Paul, Castelre 16-2-2024
10 Gebeld voor een afstandsbediening (houder) voor mijn beamerscherm. Na overleg met medewerker van TheNextShop uitgekomen pp mooie afstandsbediening in het model van vierkante...
Paul, Amsterdam 14-2-2024
10 Er is eerst heel goed bevraagd wat onze exacte behoefte was waaraan het product moest voldoen. Daarna volgde 'n eenduidig advies met de perfecte oplossing. Schoolvoorbeeld van...
Ruud, Amerongen 13-2-2024
10 Ze zijn op locatie geweest voor advies en heel fijn contact gehad. Installatie is ook heel fijn verlopen.
Martijn, Elburg 5-2-2024
-

Winkelmandje

Beamerbundel

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen