Facebook TheNextShop Een beamer voor buiten? Hier moet je op letten
Inloggen
Beamerbundel
Winkelmandje
S
-

Hulp nodig? Onze AV-specialisten helpen jou graag!

Geopend maandag 13:00-18:00, dinsdag t/m zaterdag 10:00-18:00
030 - 2290080 03 369 43 64

Een beamer voor buiten? Hier moet je op letten

Een beamer voor buiten? Hier moet je op letten
Geplaatst op 15-11-2023 door Rick

Wil jij overdag met een beamer in de tuin naar jouw favoriete films of sportwedstrijden kunnen kijken? Bij buitenprojecties liggen een aantal valkuilen op de loer, maar gelukkig zijn er ook genoeg mogelijkheden! In deze blog vind je alle tips & tricks om ook buiten van jouw projectie opstelling te kunnen genieten! Zo kijken we naar de impact van zonlicht op projecties, beschrijven we ideale projectie oppervlakken en laten we zien hoe drie verschillende beamers presteren in een buiten situatie!



Zonlicht verziekt de projectie. Punt.

Hoe lekker een fel zonnetje ook kan zijn, voor projecties is de zon een natuurlijke vijand. Of je nu binnen of buiten projecteert, zodra er (direct) zonlicht in het spel is, zal dit een negatieve invloed hebben op de beeldkwaliteit van de projectie. Als je een televisie volle bak in de zon zou zetten, merk je ook dat het beeld erg flets overkomt of bijna niet te zien is. Een compleet verduisterde ruimte bij het projecteren geeft altijd het beste resultaat, maar deze mate van verduisteren is natuurlijk onhaalbaar als je overdag in jouw tuin wilt gaan kijken. Gelukkig zijn er manieren om toch een degelijke projectie te bereiken. Kijk bijvoorbeeld of het mogelijk is om de beamer en het projectiescherm te plaatsen onder een overkapping, zonnescherm of andere plek waar direct zonlicht vermeden wordt. Indien je niet over een afkapping of andere vaste oplossing beschikt, kan een donkere partytent met zijvlakken uitkomst bieden. Als je hebt bepaald waar je de opstelling wilt gaan plaatsen is het tijd om na te denken over het projectie oppervlak.


Deze overkapping biedt genoeg schaduw voor een projectie opstelling

Een projectiescherm: 'Bigger isn't always better!'

Wanneer je buiten gaat projecteren is het extra belangrijk om goed na te denken over het projectie oppervlak en de grootte van het beeld. Wij raden aan om te kiezen voor een projectiescherm wanneer je buiten gaat projecteren. Aangezien er door de grote hoeveelheid natuurlijk licht een deel van de projectie verloren gaat, is het wel zo fijn als het projectie oppervlak bijdraagt aan de kwaliteit van de projectie. Onze projectieschermen hebben doeken die ontworpen zijn om de geprojecteerde pixels en het licht zo volledig mogelijk terug te kaatsen naar de kijker. Bij projecties op de muur gaat er dus veel meer licht verloren en heb je, naast het minder scherpe beeld, ook vaak oneffenheden die het beeld verstoren. Bij de keuze voor een projectiescherm, heb je ook veel meer vrijheid om te bepalen waar je het projectie oppervlak wilt hebben. Zo kan je zelf testen waar je het minst last hebt van de zon zodat jij geniet van het beste resultaat. Maar hoe groot kan je buiten gaan projecteren?

Er zijn altijd een paar belangrijke factoren die meespelen als je gaat bepalen hoe groot je gaat projecteren. Wij zouden allemaal wel op een scherm van 6 meter breed het EK voetbal of Formule 1 willen kijken terwijl we burgers omdraaien op de BBQ, maar dit is qua budget voor vrij weinig mensen haalbaar. Hoe groter het projectie oppervlak, hoe duurder de opstelling, want grotere schermen kosten meer. Daarnaast moet de beamer voor een grotere projectie meer lichtopbrengst hebben waardoor je al gauw bij duurdere modellen uitkomt. Onthoud dat het best een luxe is om buiten te kunnen kijken naar een film of jouw favoriete sport. Bij een projectie in de tuin kan je daarom het beste kiezen om net een slagje groter te gaan dan de televisie die binnen staat. Als je bijvoorbeeld een 60 inch tv met een kijkoppervlak van 133cm breed gewend bent, is een projectiescherm van 1,50 of 1,70 meter breed al een mooie upgrade! Nu nog een geschikt scherm vinden voor jouw situatie.

Wij hebben een groot assortiment met veel soorten projectieschermen van iVisions waardoor het soms moeilijk kan zijn om het juiste scherm voor jouw situatie te vinden. Bedenk dat projectieschermen kunnen beschadigen als ze je buiten laat staan/hangen. Vooral vocht en vorst wil je niet in de buurt hebben, maar ditzelfde geldt natuurlijk ook voor beamers. Wij raden daarom aan om een scherm te kiezen wat je makkelijk en snel kan plaatsen, zoals onze mobiele schermen. Zowel de Tripod Series als BusinessLite Series schermen zijn makkelijk neer te zetten en veilig op te bergen wanneer je deze niet gebruikt. Beide soorten zijn wel vatbaar voor wind dus plaatsing op een plek waar het niet hard zal waaien is een must. Een andere optie is dat je een scherm neemt dat met QuickInstall beugels makkelijk op te hangen en weer weg te halen is. Je kan dan kiezen uit handmatige schermen zoals de Manual HD Series schermen, maar je kan ook voor een elektrisch bedienbaar scherm gaan. Denk hierbij aan de Electro ProHD Series of de Cinema 4K Series. Let altijd wel op dat je deze projectieschermen niet rechtop bewaard wanneer je deze niet gebruikt.

Hoe kies ik de juiste beamer voor buiten?

Er zijn altijd een aantal punten waar je op moet letten bij het kiezen van een beamer. Bedenk goed waar je de beamer voor wilt gaan gebruiken en hoe vaak je van plan bent om deze overdag in de tuin aan te zetten. Je kan er voor kiezen om met een beamer overdag kleiner te projecteren en wanneer het donker wordt voor een grotere projectie te gaan. Of misschien heb je binnen ook plek voor een beamer opstelling en gebruik je hem meestal in een meer donkere setting. We hebben al gekeken naar de invloed van zonlicht op de projectie en het is duidelijk dat grotere projecties een hogere lichtopbrengst vergen. Het is dus erg belangrijk dat je een beamer kiest die genoeg licht kan opbrengen voor jouw gewenste projectiegrootte. De lichtopbrengst van een beamer wordt uitgedrukt in ANSI Lumen en kan per beamer behoorlijk verschillen. Draagbare LED beamers hebben soms maar 200 ANSI Lumen terwijl grote installatie beamers voorzien kunnen zijn van laserdiodes met een opbrengst van 12.000 Lumen. Wanneer je buiten op een 1,5 meter breed scherm voetbal wilt kijken, kan je er vanuit gaan dat je een beamer met minstens 3.000 ANSI Lumen nodig hebt. Je moet dan zeker niet de kwaliteit en levendige kleuren verwachten die je binnen op de tv voorgeschoteld krijgt, maar je kan in jouw tuin vanaf een afstand het spel goed volgen.

De beste beamers voor buiten

Om jou een idee te geven van de kwaliteit van een projectie onder een overkapping, hebben wij drie beamers getest in een buiten opstelling met een scherm van 1,80 meter breed in de 16:9 beeldverhouding. Het mobiele scherm hebben wij geplaatst onder een overkapping waarbij de rechterkant duidelijk meer lichtinval heeft opgepakt. Hierdoor zie jij goed wat de impact is van natuurlijk licht en waarom zo'n overkapping meer mogelijkheden biedt dan een plek volop in de zon. Op onderstaande foto's zie je duidelijk het verschil tussen de drie beamers.

De Optoma HD146X

Allereerst hebben wij gekeken hoe de projectie eruit zag bij de Optoma HD146X, een erg populaire DLP Full HD instapbeamer met op papier 3.600 ANSI Lumen. Bij alle beamers wordt de lichtopbrengst in ANSI luamen gemeten op basis van witlicht. Echter gaat er door het gebruik van een kleurenwiel in DLP beamers met lamp en laser lichtbronnen een gedeelte van die helderheid verloren. Zoals je ziet is de afbeelding van het eiland wel zichtbaar, maar vallen details en de donkere delen weg door het fletse effect van het verstorende licht. De linkerkant van het scherm toont wel aan dat je de verschillende kleuren blauw kan onderscheiden en als je van plan bent om de beamer voor voetbal te gebruiken, zal je de wedstrijd prima kunnen volgen met deze beamer. Voor films en sporten met meer donkere kleuren, zoals Formule 1, raden wij wel aan om een beamer uit een hoger segment te overwegen.

De Epson EH-TW7100

De tweede beamer die wij getest hebben is de Epson EH-TW7100. Dit is een veelzijdige 3LCD 4K Ultra HD beamer met een lichtopbrengst van 3.000 ANSI Lumen. De opgegeven lichtopbrengst ligt bij 3LCD beamers wel dichter bij het daadwerkelijke aantal Lumen waardoor deze beamer een fellere projectie neerzet dan de HD146X. Je merkt direct het verschil qua helderheid, contrast en daardoor merk je details op die bij de eerste projectie niet zichtbaar waren. De hogere resolutie speelt hier ook een rol in, maar dat mag je ook verwachten van een beamer uit een hoger segment. Met deze beamer zijn voetbalwedstrijden erg goed te zien en zal je ook jouw vrienden blij kunnen maken met de kwaliteit wanneer je de avonturen van Max Verstappen wenst te volgen.

De Optoma UHZ65LV

Tot slot hebben we de meest lichtsterke Home Cinema beamer uit ons assortiment getest. De Optoma UHZ65LV vormt met zijn laserdiode met 5.000 ANSI Lumen een DLP lichtkanon dat excelleert in verlichte ruimtes. Ook in een buiten situatie weet deze 4K Ultra HD beamer een contrast neer te zetten wat we bij minder lichtsterke beamers niet zullen terugzien in eenzelfde situatie. Op het rechterdeel van het scherm, waar het meeste licht op valt, zien we alleen bij de UHZ65LV nog duidelijk detail van de zandbank en golven. Als je op zoek bent naar een beamer waar je overdag naast sportwedstrijden ook films op kan kijken vanuit jouw loungeset in de tuin, is de Optoma UHZ65LV een serieuze optie om te overwegen!

De BenQ GS50

Deze Full HD beamer is gemaakt voor gebruik in de buitenlucht en tevens ipX2 gecertificeerd (spat- en valbestendig). Qua lichtopbrengst doet hij met slechts 500 ANSI lumen wel echt onder voor de modellen die we hierboven noemen, maar als je wat minder groot buiten wilt projecteren, kan deze beamer je zeker positief verrassen. De BenQ GS50 is voorzien van een Android TV smart systeem en kan ook nog eens gebruikt worden als 2.1 kanaals Bluetooth speaker met een diepe bas die we niet gewend zijn bij beamer speakers. Met zijn compacte formaat en ingebouwde accu die tot wel 2,5 uur aan kijkplezier kan verzorgen, is dit een hele leuke beamer voor kampeertrips en andere gelegenheden waar je geen toegang hebt tot stroom, maar wel zin hebt om een filmpje op te zetten.

Op zoek naar een projectie opstelling voor in de tuin? Je vindt deze bij TheNextShop!

Jouw beamer en projectiescherm voor buiten vind je natuurlijk bij TheNextshop. Neem een kijkje in ons ruime assortiment en vind altijd de beamer voor jouw situatie! Heb je advies nodig? Onze projectie-specialisten staan voor je klaar en helpen jou graag om de perfecte buiten opstelling voor jouw situatie te vinden. Of kom langs in onze showroom voor een demonstratie in onze verlichte of compleet verduisterde demoruimte.

Wanneer jij de juiste producten hebt gevonden, bestel je deze met groot gemak in onze webshop en ontvang je ze de volgende dag al in huis! Verzending is gratis en als je niet tevreden bent, kan je producten binnen 30 dagen gratis retourneren of ruilen.

Ga voor de volledige ervaring met deze buitenspeakers

Polk Audio Atrium4 buitenluidspreker paar
Polk Audio Atrium5 buitenluidspreker paar
Polk Audio Atrium6 buitenluidspreker paar
Polk Audio Atrium8 SDI buitenluidspreker

Buiten projecteren doe je met deze projectieschermen

Tripod Series projectiescherm
BusinessLite Series projectiescherm
Manual HD-Series projectiescherm
Electro ProHD Series projectiescherm

Meer blogs over beamers

Volg TheNextShop ook op Social Media

AV oplossingen koop jij bij TheNextShop!

Voor al jouw AV oplossingen ben je bij TheNextShop aan het juiste adres! Kom langs in onze showroom voor een uitgebreide uitleg voor het kiezen van de ideale beameropstelling of het juiste display, onze experts denken graag met jou mee. Bestel online en haal jouw artikel af in onze showroom of laat het gratis binnen enkele dagen thuis bezorgen. Heb jij uitgebreid advies nodig of heb je hulp nodig bij de installatie? Onze experts en installatieservice staan dagelijks voor jou klaar met het vinden van de beste oplossing!

9 Het product dat ik nodig had heb ik op een eenvoudige manier via hun website kunnen bestellen. De communicatie die daarop volgde was zeer informatief en stelde ons gerust. Een...
Dirk de mesmaecker, W 27-3-2024
10 Ik ken TheNextShop nu 6 jaar en heb daar nu mijn 2e projectiescherm gekocht omdat ik een andere soort wilde hebben. Ik vind het een fijne winkel die ook de tijd voor je nemen...
Sebastiaan van soest, Driebergen-rijsenburg 23-3-2024
10 Goed advies, netjes geholpen.
Edward grashuis, Enschede 9-3-2024
10 Deel niet geleverd (scherm) en dat werd door de verzendende partij niet gemeld. Wel later een bericht dat het betreffende deel vandaag geleverd wordt en tussendoor een vraag...
Rob, Woudsend 5-3-2024
9 Ik ben uitgegaan van de deskundigheid van de specialisten. Zowel in keuze van de beamer (Epson/Optoma) als in de keuze van het projectiescherm. Het advies was prima. Heel...
Roy, Breda 4-3-2024
10 2e keer dat ik iets bestel sinds een paar jaar, en al 2x snel en vlot geleverd. Voor al mijn toekomstige beamerartikelen weet ik waar ik moet zijn.
Michael, Brussel 19-2-2024
6 Ben onlangs voor advies over een beamer in de showroom geweest. Goed geholpen en bruikbaar advies gehad van een van de (vele) medewerkers. N.a.l. van het advies op vrijdag een...
Paul, Castelre 16-2-2024
10 Gebeld voor een afstandsbediening (houder) voor mijn beamerscherm. Na overleg met medewerker van TheNextShop uitgekomen pp mooie afstandsbediening in het model van vierkante...
Paul, Amsterdam 14-2-2024
10 Er is eerst heel goed bevraagd wat onze exacte behoefte was waaraan het product moest voldoen. Daarna volgde 'n eenduidig advies met de perfecte oplossing. Schoolvoorbeeld van...
Ruud, Amerongen 13-2-2024
10 Ze zijn op locatie geweest voor advies en heel fijn contact gehad. Installatie is ook heel fijn verlopen.
Martijn, Elburg 5-2-2024
-

Winkelmandje

Beamerbundel

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen