Facebook TheNextShop BenQ GV1 review - Mini beamer voor wireless entertainment
Inloggen
Beamerbundel
Winkelmandje
S
-

Hulp nodig? Onze AV-specialisten helpen jou graag!

Geopend maandag 13:00-18:00, dinsdag t/m zaterdag 10:00-18:00
030 - 2290080 03 369 43 64

BenQ GV1 review - Mini beamer voor wireless entertainment

BenQ GV1 review - Mini beamer voor wireless entertainment
Geplaatst op 3-6-2019 door Justin

Bekijk hier onze huidige BenQ beamers !

beamers komen in allerlei verschillende vormen en maten. Niet elke beamer ziet er tegenwoordig uit als een saaie witte doos. Hoewel dat bij veel beamers nog wel het geval is, zien we steeds meer LED projectoren die het ontwerp van een projector uitdagen. In 2018 bracht Anker de Nebula Capsule uit: een zeer compacte LED-beamer die niet alleen de vorm, maar ook de grootte van een Coca Cola blikje had. Hoewel deze beamer maar een lichtopbrengst heeft van 100 lumen bleek het een enorme hit te zijn dankzij het compacte formaat en de ondersteuning voor los verkrijgbare apps. Dit jaar lanceerde BenQ een vergelijkbare projector in de vorm van de GV1, maar bied deze beamer genoeg om de strijd met de Nebula Capsule aan te gaan?

De GV1 is compact genoeg om met je mee te reizen.
De GV1 is compact genoeg om met je mee te reizen.

De GV1 is ontworpen voor on-the-go gebruik, een draagbare projector om overal op een groot oppervlakte te projecteren zonder dat je een extern apparaat nodig hebt om content vanaf te kunnen spelen. Dat zie je ook aan het ontwerp. De GV1 is een compacte projector van maar 15,5 cm hoog bij 8 cm breed en past daarmee makkelijk in elke rugzak. De buitenkant is gemaakt van hoogwaardig plastic waardoor het enorm solide aanvoelt. Uniek aan deze projector is ook de kop die tot wel 15 graden verticaal kan kantelen om je beeld net iets hoger van de grond te laten beginnen. Door de projectie te kantelen ontstaat er al snel een vertekening in je beeld, maar dankzij de automatische verticale keystone correctie wordt dit door de GV1 gecorrigeerd.

De GV1 is makkelijk te plaatsen dankzij automatische verticale keystone.
De GV1 is makkelijk te plaatsen dankzij automatische verticale keystone correctie.

Bovenop de beamer vind je een aantal knoppen om de beamer aan te zetten, het volume te regelen of om de beamer in audiomode te zetten waarmee de GV1 functioneert als een bluetooth speaker. Aan de zijkant van de beamer vind je een wieltje waarmee je de het beeld kan scherpstellen, echter werkt dit niet altijd even fijn. In enkele gevallen versprong de focus bij het draaien van het wieltje met een grotere sprong dan ik verwachte. Hierdoor was ik langer aan het priegelen voor de perfecte focus dan nodig zou moeten zijn. Onderop de beamer vind je een schroefdraadaansluiting waarmee je de beamer aan elk camerastatief kan koppelen. Hierdoor kan je de GV1 altijd wel goed plaatsen, waar je ook bent.

Helaas zie je de nadruk voor portable gebruik ook terug in de aansluitmogelijkheden. De GV1 is voorzien van slechts 2 aansluitingen; 1 USB-C poort en 1 poort voor de stroomtoevoer. De projector is voorzien van een aangepast Android besturingssysteem met 8GB aan flash opslag waarop je YouTube of Netflix zou kunnen installeren. Doordat er ondersteuning is voor dit soort toepassingen is de beamer nagenoeg volledig te gebruiken zonder externe hardware, echter is een internetverbinding voor dit soort apps wel een must.

Zonder een werkende internetverbinding kan je de GV1 ook gebruiken om het scherm van je smartphone, tablet of laptop draadloos te dupliceren naar de GV1. Draadloos casten via Android of het gebruik van AirPlay op iOS apparaten werkt in alle gevallen prima en is erg stabiel, al gaat het wel gepaard met de standaard nadelen van draadloos casten. In ons geval testte wij het casten via een high-end Android smartphone waarbij we enige compressie en vertraging in het beeld zagen vergeleken met het scherm op de telefoon. Bij het kijken van videos is dit geen probleem en moet je goed je best doen om de vermindering in beeldkwaliteit waar te nemen, echter bij games waar je snel en accuraat voor moet kunnen reageren is het niet optimaal. Een ander nadeel is dat je het scherm van je telefoon aan moet laten staan om het beeld gedupliceerd te houden. Wanneer je de telefoon op stand-by zet, valt het beeld op de GV1 ook weg.

Bij het delen van je scherm loopt beeld achter in vergelijking met je telefoon. Audio loopt gelukkig altijd gelijk met je projectie.
Bij het delen van je scherm loopt beeld achter in vergelijking met je telefoon. Audio loopt gelukkig altijd gelijk met je projectie.

Hoewel de beamer zonder externe apparatuur te gebruiken is, zal je voor het navigeren naar- en binnen apps wel gebruik moeten maken van de meegeleverde afstandsbediening. Hoewel dit niet meteen een nadeel is, is de afstandsbediening wel weer iets wat je mee zou moeten nemen voor het besturen van de beamer. Mijn hoop is dat er in de nabije toekomst alsnog een app word uitgebracht waarmee je telefoon de afstandsbediening kan vervangen, op eenzelfde wijze als dat al beschikbaar is op de XGIMI CC.

Mocht je draadloos casten niks vinden, dan heb je ook de mogelijkheid om apparaten bekabeld aan te sluiten via USB-C, al werkt dat niet altijd vanzelfsprekend. De GV1 kan foto’s en videos uitlezen vanaf een USB-C datastick, maar niet elke telefoon met een USB-C aansluiting kan het beeld spiegelen naar de beamer. Dit is echter geen gebrek van de beamer, maar een tekortkoming van veel telefoons en de USB-C standaard in het algemeen. Laptops kunnen dit over het algemeen wel, zolang ze USB-C DisplayPort ondersteunen. Helaas zien we USB-C voornamelijk terug in het midden tot hogere segment aan laptops.

Hoewel ik erg blij ben om USB-C te zien in een product als de GV1, ben ik ook gelijk teleurgesteld in gemis van een HDMI poort. Zo kan je niet zomaar een USB-C naar HDMI converter gebruiken in de hoop dat je een Nintendo Switch kan aansluiten op de GV1. Ook de aansluiting voor je oplaadkabel is helaas een niet veel voorkomende poort waardoor je de beamer niet zomaar met een powerbank op zou kunnen laden. Nog een dingetje: de USB-C poort op de beamer zorgt ervoor dat je aangesloten apparaten met de beamer kan opladen, maar de beamer opladen via de USB-C poort is dan weer niet mogelijk. Ik hoop dan ook dat in een tweede iteratie van de GV1 de huidige oplaad-poort zal worden vervangen door een USB-C variant.

Maar hoe zit het met de werkelijke beeld? Wanneer de GV1 is aangesloten aan het stroomnet komt er 200 lumen uit de projector waarmee je binnenshuis op een enigszins bewolkte dag gerust een beeld vergelijkbaar met 32” kan projecteren. Haal de beamer van het stroomnet af en het aantal lumen valt terug naar 60 lumen. Erg zonde voor een projector die je voornamelijk wilt gebruiken met de ingebouwde accu. Dit is te wijten aan de battery-saver mode, een instelling die nog niet aan te passen is zodat de beamer, naar alle waarschijnlijkheid, de geadverteerde 3 uur lang mee gaat op 1 acculading. Als dit een limitering is die de software oplegt aan de gebruiker, dan blijft er een mogelijkheid dat BenQ dit met een firmware update zou kunnen verhelpen. Zo is er eerder de mogelijkheid om apps te installeren toegevoegd via een firmware upgrade.

Hoewel de FWVGA resolutie van 854x480 aan te lage kant lijkt, is dit vrij normale resolutie voor dit soort draagbare LED projectoren. Gelukkig merk je daar in je gebruik bijna niets van. Overdag projecteer je wat kleiner, waardoor je amper last zal hebben voor de lagere resolutie en ’s avonds sta je alleen maar versteld van de grootte die deze mini beamer kan projecteren. Afhankelijk van de grootte springen kleuren er ook goed uit wanneer de GV1 op de vivid beeldmodus word gezet. Hoewel dit vaak kleurechtheid inlevert voor een helderder beeld, oogt het beeld in dit geval natuurlijker.

Al met al is de beeldkwaliteit meer dan prima en is de GV1 een leuke smart beamer om films en series lekker groot in een donkere ruimte te projecteren. De LED lichtbron in de GV1 gaat wel 30.000 uur mee in ECO mode maar deze moet net als traditionele lampen gekoeld worden. Gelukkig valt de geluidsproductie enorm mee, zeker wanneer je audio via de ingebouwde speakers laat afspelen. Speakers in beamers zijn nooit heel geweldig, maar de kwaliteit van het 5 watt speakertje in de GV1 is niet verkeerd.

Conclusie

Beamers zoals de GV1 zijn er naar mijn mening nog niet genoeg. Compacte projectoren met een accu die net iets meer doen dan slechts beeld tonen op je muur, maar een complete oplossing bieden voor al je mediaconsumptie. Ten opzichte van de Nebula Capsule bied de GV1 net iets meer helderheid, en wordt je bij het opstarten op een erg gebruiksvriendelijke manier begroet met alle manieren waarop je jouw device kan mirroren op de beamer. Hierdoor is het ook voor mensen die iets minder technisch zijn een makkelijk product om te bedienen. Hoewel dit niet een beamer is voor iedereen, mede door het gebrek van een HDMI poort, zal het voor diegenen die ’s avonds in een verduisterde (slaap)kamer een filmpje willen kijken en de reislustigen onder ons een fantastische draagbare projector zijn.


Interesse in een BenQ beamer? Kom ze bekijken in onze beamer showroom nabij de A2 in Ijsselstein.

Volg TheNextShop ook op Social Media

AV oplossingen koop jij bij TheNextShop!

Voor al jouw AV oplossingen ben je bij TheNextShop aan het juiste adres! Kom langs in onze showroom voor een uitgebreide uitleg voor het kiezen van de ideale beameropstelling of het juiste display, onze experts denken graag met jou mee. Bestel online en haal jouw artikel af in onze showroom of laat het gratis binnen enkele dagen thuis bezorgen. Heb jij uitgebreid advies nodig of heb je hulp nodig bij de installatie? Onze experts en installatieservice staan dagelijks voor jou klaar met het vinden van de beste oplossing!

9 Het product dat ik nodig had heb ik op een eenvoudige manier via hun website kunnen bestellen. De communicatie die daarop volgde was zeer informatief en stelde ons gerust. Een...
Dirk de mesmaecker, W 27-3-2024
10 Ik ken TheNextShop nu 6 jaar en heb daar nu mijn 2e projectiescherm gekocht omdat ik een andere soort wilde hebben. Ik vind het een fijne winkel die ook de tijd voor je nemen...
Sebastiaan van soest, Driebergen-rijsenburg 23-3-2024
10 Goed advies, netjes geholpen.
Edward grashuis, Enschede 9-3-2024
10 Deel niet geleverd (scherm) en dat werd door de verzendende partij niet gemeld. Wel later een bericht dat het betreffende deel vandaag geleverd wordt en tussendoor een vraag...
Rob, Woudsend 5-3-2024
9 Ik ben uitgegaan van de deskundigheid van de specialisten. Zowel in keuze van de beamer (Epson/Optoma) als in de keuze van het projectiescherm. Het advies was prima. Heel...
Roy, Breda 4-3-2024
10 2e keer dat ik iets bestel sinds een paar jaar, en al 2x snel en vlot geleverd. Voor al mijn toekomstige beamerartikelen weet ik waar ik moet zijn.
Michael, Brussel 19-2-2024
6 Ben onlangs voor advies over een beamer in de showroom geweest. Goed geholpen en bruikbaar advies gehad van een van de (vele) medewerkers. N.a.l. van het advies op vrijdag een...
Paul, Castelre 16-2-2024
10 Gebeld voor een afstandsbediening (houder) voor mijn beamerscherm. Na overleg met medewerker van TheNextShop uitgekomen pp mooie afstandsbediening in het model van vierkante...
Paul, Amsterdam 14-2-2024
10 Er is eerst heel goed bevraagd wat onze exacte behoefte was waaraan het product moest voldoen. Daarna volgde 'n eenduidig advies met de perfecte oplossing. Schoolvoorbeeld van...
Ruud, Amerongen 13-2-2024
10 Ze zijn op locatie geweest voor advies en heel fijn contact gehad. Installatie is ook heel fijn verlopen.
Martijn, Elburg 5-2-2024
-

Winkelmandje

Beamerbundel

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen