Facebook TheNextShop Sony VPL-VW260ES 4K beamer review
Inloggen
Beamerbundel
Winkelmandje
S
-

Hulp nodig? Onze AV-specialisten helpen jou graag!

Geopend maandag 13:00-18:00, dinsdag t/m zaterdag 10:00-18:00
030 - 2290080 03 369 43 64

Sony VPL-VW260ES 4K beamer review

Sony VPL-VW260ES 4K beamer review
Geplaatst op 20-3-2018 door Darryl

Bekijk hier al onze Sony home cinema projectoren!

Op het moment is Sony de enige leverancier van beamers met een échte 8,3 miljoen pixels (oftewel: 4K). Sony’s waren echter altijd extreem duur – de voorganger van de VW260ES was nog €7.000,-. De VW260ES is met €4.999,- een stuk interessanter geprijsd. Welke offers heeft Sony moeten brengen om hun 4K LCoS panelen naar die prijs te brengen?

Sony VPL-VW260ES beamer 4K

De VW260ES voelt aan en ziet er duidelijk uit als een luxe product. De voorkant is gemaakt van harde kunststof met ronde vormen en enigszins reflectief. De rest van de behuizing voelt een soort van ‘geborsteld’ aan en is een stuk mat-zwarter. Er is ook een witte versie verkrijgbaar. Bij de witte versie is de voorkant ook licht reflectief en is de rest van de behuizing ook lichtelijk ‘geborsteld’. De aansluitingen zitten aan de zijkant. De 14kg en een diepte van 50cm suggereren veel goeds voor de kwaliteit van de lens.

Sony VPL-VW260ES 4K beamer

De Sony VPL-VW260ES is een native 4K projector met een LCoS chip. Deze chip heeft dus écht 8,3 miljoen pixels op de chip. LCoS wordt door Sony gebruikt onder de naam “SXRD” en door JVC onder de naam “D-ILA”. De techniek is het meest vergelijkbaar met LCD, maar combineert het fantastische contrast van een DLP met de licht-efficiëntie en zwartwaardes van een LCD. Met zijn 225W lamp zorgt hij voor 1.500 ANSI Lumen. Dit klinkt weinig, maar goedkopere beamers die veel meer claimen (2.000-3.000 ANSI Lumen) zijn vaak juist minder helder dan de VW260ES – dit komt doordat de VW260ES geen ‘slechte’ modus heeft. Alle modussen zijn qua kleurbalans mooi, en zijn ongeveer even helder.

Beeldkwaliteit
In het verleden heb ik de Sony VPL-VW760ES gereviewed – de 4K laser van Sony met een bijbehorend prijskaartje. Wat mij toen het meeste opviel was de natuurlijkheid van het beeld. En eigenlijk geldt dit voor alle Sony beamers. Ook de FullHD beamers van Sony (Sony VPL-HW45ES (wit en zwart) en de Sony VPL-HW65ES (wit en zwart)) geven een natuurlijk beeld dat rustig voor je ogen is. Maar waar de FullHD beamers van Sony op ons 115” projectiescherm in onze Home-Cinema showroom duidelijk steekjes laat vallen in de details, weet de VW260ES alles uit de Blu-Rays te trekken die ik er in stuur. Om ‘m te testen met ‘normale’ Blu-Ray’s, heb ik de Blu-Ray van Prometheus erin gedaan. Deze moderne film heeft een wat blauw kleurenpallet en enorm veel kleine details. Opeens ga ik meer details zien dan ik eerder heb gezien – zo zijn de motoren van het ruimteschip perfect zichtbaar en is elk lampje duidelijk. De rookwolken voelen ook echt als rookwolken aan – en dit komt zowel door het enorme contrast van de LCoS panelen als door de enorme scherpte.

De Sony VPL-VW260ES projecteerrt Prometheus

Maar de echte test voor een native 4K beamer is natuurlijk hoe ‘ie omgaat met 4K/Ultra HD in HDR. Hiervoor heb ik Bladerunner 2049 in de speler gedaan. Allereerst is de nuance van het beeld ontzettend duidelijk. Waar veel goedkopere concurrenten in HDR veel zwart maken (zodat je silhouetten gaat zien) en daardoor veel schaduwdetails missen, weet de VW260ES er alles uit te trekken wat erop staat. Kijk in de foto hieronder bv. naar zijn jas, rechtsonder zijn hoofd – elke kreuk is nog nét zichtbaar. Sony heeft in de VW260ES zijn “Contrast Enhancer” functie ingebouwd. Deze doet eigenlijk het omgekeerde van wat ‘ie zegt, want hij verminderd het contrast juist. Dat is in dit geval niet erg, doordat sommige HDR-films iets te donker zijn gemaakt – met deze functie schroef je de helderheid van het beeld dan ook wat omhoog.

De Sony VPL-VW260ES projecteert Bladerunner 2049

Bewegingen
Sony’s staan bekend om de allerbeste bewegings-soepelheid van alle beamers te hebben. Ook de VW260ES stelt hierin absoluut niet teleur. “Native” doet hij het énorm goed – het voelt echt alsof je in de bioscoop zit. De kenmerkende ‘judder’ zie je niet meer of minder dan in de bios. Hij is ook uitgevoerd met een zéér goed Frame Interpolation systeem (MotionFlow in Sony’s jargon). Deze is helaas wel beperkt tot FullHD bronnen.

Lichtopbrengst & Zwartwaardes
De VW260ES staat gespecificeerd op 1.500 ANSI Lumen. Dit lijkt vrij laag, maar dit is vaak meer dan veel DLP concurrenten die op 2.000 of 3.000 ANSI Lumen staan gespecificeerd. Het is wel duidelijk dat Sony zich meer richt op donkere ruimtes dan op verlichtte woonkamers. Als je graag met alle gordijnen open kijkt, raden we dan ook eerder aan om naar bv. een Epson te kijken. Die (bv. de EH-TW9300) geven vaak meer helderheid, wat belangrijk is als je omgevingslicht hebt.

Op HDR is lichtopbrengst het belangrijkste. En het is daar dat de meerwaarde van de grote broer van de VW260ES (de VW550ES) zichtbaar is. Die heeft namelijk in HDR een stuk hogere lichtopbrengst met een breder kleurenpallet. Dit vertaald zich naar een groter dynamisch bereik (groter contrast) in HDR scènes. De VW260ES doet dit al beter dan zijn goedkopere concurrentie, maar komt hierop nog niet in de buurt van de duurdere Sony’s.

De Sony VPL-VW260ES projecteert Prometheus

Het sterke punt van LCoS panelen is het contrast, en dat doet de VW260ES fantastisch. In de foto (van Prometheus in Full HD) hierboven zie je hier een voorbeeld van. De zon knalt eruit, maar de rotsen worden niet zwart, nee, daar blijf je detail op zien! Helaas is de VW260ES niet uitgerust met een dynamische iris. Zijn zwartste zwartwaardes zijn daarom niet zo goed als die van bv. de VW360ES en de VW550ES.

Kleur
Wow. Sony’s doen dit ongelofelijk goed. De kleurmixing binnen een scène ziet er echt ongelofelijk goed uit, en ook in HDR films heb je nooit een ‘artificieel’ gevoel. De VW260ES is niet zo ruim uitgerust op kleurenspectrum als de VW550ES, maar voor het prijsverschil mag dit natuurlijk ook. Je ziet dat het REC.709 kleurenspectrum no problem is voor de VW260ES. Hij komt waarschijnlijk rond de 108% REC.709 uit in zijn bredere modus. Qua kleurechtheid zie je dat alle bolletjes relatief van elkaar exact op de juiste plek staan. Na circa 500 branduren zou ik wel aanraden zo’n mooie beamer te laten calibreren, dan haal je er nog een stuk meer uit.

Calman Kleurresultaten van de Sony VPL-VW260ES

Algemeen
Sony maakt waarschijnlijk de stilste beamers in de business. De VW260ES zet deze traditie door. In ECO modus durf ik ‘m wel ‘fluisterstil’ te noemen. In High modus maakt hij duidelijk meer geluid, maar doet dit héél regelmatig en op vrij lage frequentie. Hierdoor is het geluid niet heel irritant. ECO zal waarschijnlijk voldoende zijn voor normaal FullHD, maar High wil je wel voor HDR gebruiken.

De Sony VPL-VW260ES beamer

Qua plaatsingsflexibiliteit is de VW260ES zéér goed voorzien. Hij heeft een 2,06x zoomlens, verticaal + 85% en -80% verticale en +/- 31% horizontale lensshift. Hierdoor zal plaatsing van de VW260ES geen enkel probleem zijn. Vragen over waar je de beamer moet hangen? Bel of mail onze klantenservice!

De VW260ES gaat in High modus zo’n 3.000 branduren mee en in ECO modus zo’n 6.000 uur. In de praktijk zul je tussen ECO en High switchen (HDR & SDR), dus kun je van zo’n 4.500 uur uitgaan. Bij 10 uur per week gebruik (5-6 films), doe je dan zo’n 9 jaar met één lamp.

De VW260ES is met een Game modus uitgerust. Zoek in het “Advanced” menu naar “Low latency mode” en zet die op “Ja”. Je hebt dan nog 31ms aan vertraging. Dit is niet het snelste (dat ligt rond 16ms), maar is ruim snel genoeg om fijn mee te kunnen gamen.

Conclusie
Native 4K met Sony’s LCoS panelen voor €4.999? Dit kan niet anders dan een winnaar zijn, en dat is de VW260ES dan ook absoluut. Het beeld heeft een ongelofelijke diepte en nuance, en de scherpte is zo goed dat er niets scherpers te vinden is tot €15.000,-. De kleurmixing is, zoals Sony betaamt, zeer goed, de inputlag is laag en het geluid van de ventilator zal geen probleem vormen. Voor dit bedrag vindt je geen beamer die ook maar in de buurt komt van deze prestaties in een donkere ruimte. Hij geeft voldoende licht om in een verduisterde woonkamer te hangen, maar voor een verlichtte woonkamer kun je misschien beter uitwijken naar de JVC DLA-X5900 of naar een Epson EH-TW9300.

Plus&Minpunten
+ Échte Native 4K LCoS panelen met 8,3 miljoen pixels
+ Sony’s fantastische kleurmixing: zéér natuurlijke kleuren
+ 2x zoom, 80% verticaal en 30% horizontale shift
+ Volledige ondersteuning voor HDR, met slimme afstelmogelijkheden
- Helaas geen Frame Interpolation op 4K
- Niet echt geschikt voor verlichtte woonkamer, wel voor een verduisterde woonkamer

De Sony VPL-VW260ES staat opgesteld in onze Home-Cinema Showroom. Kom 'm maandag t/m zaterdag tussen 10:00-18:00 bekijken!

Volg TheNextShop ook op Social Media

AV oplossingen koop jij bij TheNextShop!

Voor al jouw AV oplossingen ben je bij TheNextShop aan het juiste adres! Kom langs in onze showroom voor een uitgebreide uitleg voor het kiezen van de ideale beameropstelling of het juiste display, onze experts denken graag met jou mee. Bestel online en haal jouw artikel af in onze showroom of laat het gratis binnen enkele dagen thuis bezorgen. Heb jij uitgebreid advies nodig of heb je hulp nodig bij de installatie? Onze experts en installatieservice staan dagelijks voor jou klaar met het vinden van de beste oplossing!

10 Super bedrijf, niet goed, kan het terug, krijg je wat je wel nodig heb!
Raymond, Hoogkarspel 7-4-2024
10 We zijn een namiddag op bezoek geweest en aangenaam ontvangen. Hebben ter plaatse enkele toestellen kunnen vergelijken en onze keuze gemaakt. Kort daarna offerte ontvangen...
Marc, Antwerpen 3-4-2024
9 Het product dat ik nodig had heb ik op een eenvoudige manier via hun website kunnen bestellen. De communicatie die daarop volgde was zeer informatief en stelde ons gerust. Een...
Dirk de mesmaecker, W 27-3-2024
10 Ik ken TheNextShop nu 6 jaar en heb daar nu mijn 2e projectiescherm gekocht omdat ik een andere soort wilde hebben. Ik vind het een fijne winkel die ook de tijd voor je nemen...
Sebastiaan van soest, Driebergen-rijsenburg 23-3-2024
10 Goed advies, netjes geholpen.
Edward grashuis, Enschede 9-3-2024
10 Deel niet geleverd (scherm) en dat werd door de verzendende partij niet gemeld. Wel later een bericht dat het betreffende deel vandaag geleverd wordt en tussendoor een vraag...
Rob, Woudsend 5-3-2024
9 Ik ben uitgegaan van de deskundigheid van de specialisten. Zowel in keuze van de beamer (Epson/Optoma) als in de keuze van het projectiescherm. Het advies was prima. Heel...
Roy, Breda 4-3-2024
10 2e keer dat ik iets bestel sinds een paar jaar, en al 2x snel en vlot geleverd. Voor al mijn toekomstige beamerartikelen weet ik waar ik moet zijn.
Michael, Brussel 19-2-2024
6 Ben onlangs voor advies over een beamer in de showroom geweest. Goed geholpen en bruikbaar advies gehad van een van de (vele) medewerkers. N.a.l. van het advies op vrijdag een...
Paul, Castelre 16-2-2024
10 Gebeld voor een afstandsbediening (houder) voor mijn beamerscherm. Na overleg met medewerker van TheNextShop uitgekomen pp mooie afstandsbediening in het model van vierkante...
Paul, Amsterdam 14-2-2024
-

Winkelmandje

Beamerbundel

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen