Facebook TheNextShop Acer VL7860 Laser 4K HDR beamer review
Inloggen
Beamerbundel
Winkelmandje
S
-

Hulp nodig? Onze AV-specialisten helpen jou graag!

Geopend maandag 13:00-18:00, dinsdag t/m zaterdag 10:00-18:00
030 - 2290080 03 369 43 64

Acer VL7860 Laser 4K HDR beamer review

Acer VL7860 Laser 4K HDR beamer review
Geplaatst op 23-3-2018 door Darryl

Bekijk hier ons huidige Home Cinema assortiment

Één van de eerste laser-projectoren op de markt voor een enigszins betaalbare prijs. Dat was wat Acer voor ogen had met de VL7860. Maar dat was niet het enige: hij moest ook 4K zijn en HDR ondersteunen. De Acer VL7860 biedt je 20.000 branduren aan HDR 4K – zie je dat er ook aan af?

Acer VL7860 beamer

De behuizing van de Acer lijkt gemaakt om vooral zo min mogelijk op te vallen. De lichtgrijze band in het midden geeft ‘m een mooi kleurcontrast, maar de witte boven- en onderkant zullen zonder problemen in de meeste interieurs passen. Acer heeft moeite gedaan om de behuizing vrij klein te krijgen, en heeft deze grote lens in een nog ‘normale’ beamer gekregen.

Acer VL7860

De Acer VL7860 is een DLP 4K beamer met de 0.66” DLP chip. Hij behaalt zijn 4K (3840x2160, 8,3 miljoen pixel) resolutie met een 2x XPR proces. Dit betekent dat de chip zelf 4,15 miljoen pixels heeft, en dat deze 2x worden afgevuurd om tot 8,3 miljoen pixels te komen. De VL7860 hoeft dan ook alleen de duurdere Sony’s (VW260ES, VW360ES, VW550ES) voor zich te laten qua scherpte. De kleinere units (o.a. Optoma UHD40, BenQ W1700) zijn niet zo scherp als deze VL7860. Hij heeft volledige ondersteuning voor HDR, en Acer heeft er zijn nieuwste HDR-algoritmes ingebouwd. De lichtbron is een DLP Laser Phosphor systeem: dit werkt met 2 lasers die samen op een 4 segmenten kleurenwiel vallen.

Beeldkwaliteit
De 2x XPR chip biedt 4,15 miljoen ‘echte’ pixels en is daarmee véél scherper dan normaal FullHD (2 miljoen pixels). De VL7860 biedt dus ook voor je Blu-Rays en FullHD bronnen een scherpte die je nog nooit van je oude films hebt gezien. Belangrijker bij de VL7860 is natuurlijk de laser! Wat gaan we daar precies van zien? Om eerst te kijken wat het dynamisch bereik van de VL7860 is, heb ik onze Blu-Ray van Gravity erin gestoken. Deze film heeft enorme highlights op een zwarte achtergrond: hoe feller de sterren, hoe beter de beamer dus is in contrast.

De Acer VL7860 projecteert Gravity

Mijn camera had op sommige momenten moeite om het volledige contrast van de VL7860 op beeld te brengen. De sterren gaven enorme hoeveelheden licht. Het wordt hierdoor weer een compleet nieuwe ervaring om een film als Gravity te kijken. Je ziet dat de zwartwaardes van LCoS beamers als de JVC DLA-X5900 en de Sony VPL-VW260ES beter zijn dan van DLP beamers zoals de VL7860, maar dat de hoeveelheid licht die van de sterren komt dan wel weer hoger ligt door de laser. Het geeft de VL7860 een enorme dynamiek.

De Acer VL7860 projecteert The Revenant in HDR

HDR was natuurlijk ook van enorm belang om te bekijken op de VL7860, aangezien deze compleet compatibel is hiermee. Waar veel andere beamers de neiging hebben om met HDR ‘zwart silhouetten’ te laten zien, zie je dat de VL7860 hiermee veel minder moeite heeft. Dit ligt bij deze Acer niet eens zozeer aan Acer’s HDR-algoritmes, maar aan de dynamische kracht die de Laser biedt. Hierdoor zijn zowel in het donker alle details nog zichtbaar, als de highlights héél helder. De scherpte is simpelweg indrukwekkend: kijk naar de bontjas hierboven – elk haartje is zichtbaar.

Bewegingen
De VL7860 is uitgerust met Acer’s volledige Acu-suite aan aanpassingen. Eentje hiervan is Acer’s AcuMotion. Dit Frame Interpolation systeem doet heel goed zijn werk – er zijn vrijwel geen beamers die ik heb gezien met een hogere bewegingsscherpte. De bewegingen zijn ontzettend soepel hierdoor, maar raken soms een beetje hun natuurlijkheid kwijt. Voor de puristen kun je dit systeem ook uitzetten, want ook zonder doet de VL7860 bewegingen zéér goed.

Lichtopbrengst & Zwartwaardes
De lichtopbrengst is de échte kracht van de laser. Waar 3.000 ANSI Lumen in de huidige beamermarkt niet als veel klinkt, is dit een échte 3.000 ANSI Lumen. Zelfs in vergelijking met Acer’s eigen H7850 (ook op 3.000 ANSI Lumen gespecificeerd), geeft de VL7860 naar mijn mening 2 tot 2,5x zoveel licht! Dit maakt de VL7860 een enorm lichtkanon, en daar heeft Acer op ingespeeld met de meeste modussen. Zo is de Movie modus niet echt kleurecht, maar laat deze énorm veel kleur zien wat héél handig kan zijn met omgevingslicht. Ook de instelling “AcuColor” (een optie om kleur te overdrijven) is in het donker niet heel handig, maar wél met omgevingslicht. De VL7860 is hierdoor echt een topklasse woonkamer beamer (geeft zelfs net iets meer licht dan de Epson EH-TW9300).

De Acer VL7860 projecteert Gravity

Doordat de laser zo efficiënt is in licht en kleur opwekken, is het contrast indrukwekkend hoog. Onder DLP-beamers zal dit zelfs een recordwaarde zijn. Echter zijn de zwartwaardes meer typerend voor de meeste DLP beamers. Zodra er ook maar een beetje licht in de scène komt (zie het plaatje hierboven) neemt het enorme contrast van de VL7860 het beeld over en ziet het er extreem goed uit. Op écht donkere scènes kun je echter beter een JVC DLA-X5900 nemen – LCoS beamers blijven beter qua zwartwaardes. De VL7860 is echter ook uitgerust met een DynamicBlack systeem die de laser uit kan zetten. Zodra je dus een fade-out krijgt (het beeld wordt even zwart), gaat de laser geheel uit. Dit geeft een spectaculair effect.

Kleur
Het is duidelijk dat Acer de VL7860 heeft ontworpen voor ruimtes waar er zoveel mogelijk licht & kleur uit de beamer moet komen. Dit maakt ‘m in woonkamers en in verduisterde ruimtes op enorm grote schermen namelijk ideaal. Je ziet dat de VL7860 teveel kleur (de uiterste primaire kleuren staan verder dan de driehoek) geeft – hierdoor kan hij in compleet verduisterde ruimtes op normale schermen wat artificieel overkomen. Zodra je echter omgevingslicht krijgt, of grote (3,5m+ brede) schermen, wil je liever dat de kleur iets wordt overdreven, zodat het beeld dynamischer overkomt.

Calman kleurresultaten Acer VL7860

Algemeen
De laser in de VL7860 heeft een ander soort koeling nodig, en maakt daarmee een ander geluid, dan ‘normale’ lamp gebaseerde projectoren. De ventilatoren zelf zijn vrij stil, maar de VL7860 maakt ook een relatief hoog geluid daarnaast, wat waarschijnlijk van de laser afkomstig is. Dit hoge geluid kan een beetje vervelend zijn, maar draagt niet ver. Voor plafondmontage waarschijnlijk geen probleem, dus: de beamer hangt dan te ver om nog goed te horen. Wij raden aan om ‘m in “DynamicBlack” modus te zetten.

De Acer VL7860

Qua plaatsingsflexibiliteit is de VL7860 in deze prijsklasse redelijk voorzien. Hij heeft een 1,6x zoomlens en +15% verticale lensshift. Hierdoor zal plaatsing van de VL7860 vaak geen probleem zijn. Vragen over waar je de beamer moet hangen? Bel of mail onze klantenservice!

De VL7860 gaat in alle modi tot wel 20.000 branduren mee. Bij lasers vertrouwen we de opgegeven waardes behoorlijk, aangezien er geen ‘dynamische truukjes’ worden meegenomen bij dit getal. Bij 10 uur per week gebruik (5-6 films), doe je dan zo’n 40 jaar met de beamer! Bij dagelijks gebruik van 4 uur (à 300 dagen per jaar), doe je alsnog 16 jaar met de VL7860. De laser is niet te vervangen.

De VL7860 heeft door de 2x XPR chip en Laser kleurprocessor geen “Enhanced Gaming” modus. Hij is hierdoor aan de langzame kant voor gaming: 83ms inputlag. Dit raden wij eigenlijk niet meer aan om mee te gamen. Tot +/- 45ms kun je er goed mee gamen, en tot +/- 70ms zijn casual games goed te doen. Sommige spellen zullen alsnog prima te spelen zijn op de VL7860, maar games waar reactietijd belangrijk is, zullen niet zo goed werken.

Conclusie
Acer introduceert met de VL7860 niet alleen één van de eerste DLP-Laser projectoren, maar direct een 4K mét HDR projector. Over toekomstbestendig gesproken: je kunt er de aankomende 20 jaar 4K mee kijken, bij dagelijks gebruik van 3 uur! Maar niet alleen de duurzaamheid is belangrijk, ook de kleurprestaties. Hij haalt een groter dan REC.709 kleurenspectrum, wat handig is als je omgevingslicht hebt of heel groot gaat projecteren. Het grootste punt van de VL7860 is echter de lichtopbrengst. Met de échte 3.000 ANSI Lumen wit- én kleurlicht opbrengst is het de helderste Home-Cinema beamer die we nu hebben – ideaal dus voor de veeleisende huiskamer!

Plus&Minpunten
+ 4K DLP chip met 2x XPR: énorme scherpte, zowel met FullHD bron als 4K bron!
+ Laser lichtbron, gaat tot wel 20.000 branduren mee
+ Extreem hoge lichtopbrengst door de laser, van een échte 3.000 ANSI Lumen op kleur & witlicht
+ 1,6x zoom & 15% lensshift
+ Door de laser een enorm dynamisch bereik, wat in HDR ten volste wordt gebruikt
- Beamer is duidelijk gemaakt voor verlichte omgevingen – door de hoeveelheid licht en de kleurinstellingen, kun je last hebben van het regenboogeffect of wat artificiele kleuren in een compleet verduisterde ruimte.

Volg TheNextShop ook op Social Media

AV oplossingen koop jij bij TheNextShop!

Voor al jouw AV oplossingen ben je bij TheNextShop aan het juiste adres! Kom langs in onze showroom voor een uitgebreide uitleg voor het kiezen van de ideale beameropstelling of het juiste display, onze experts denken graag met jou mee. Bestel online en haal jouw artikel af in onze showroom of laat het gratis binnen enkele dagen thuis bezorgen. Heb jij uitgebreid advies nodig of heb je hulp nodig bij de installatie? Onze experts en installatieservice staan dagelijks voor jou klaar met het vinden van de beste oplossing!

10 Super bedrijf, niet goed, kan het terug, krijg je wat je wel nodig heb!
Raymond, Hoogkarspel 7-4-2024
10 We zijn een namiddag op bezoek geweest en aangenaam ontvangen. Hebben ter plaatse enkele toestellen kunnen vergelijken en onze keuze gemaakt. Kort daarna offerte ontvangen...
Marc, Antwerpen 3-4-2024
9 Het product dat ik nodig had heb ik op een eenvoudige manier via hun website kunnen bestellen. De communicatie die daarop volgde was zeer informatief en stelde ons gerust. Een...
Dirk de mesmaecker, W 27-3-2024
10 Ik ken TheNextShop nu 6 jaar en heb daar nu mijn 2e projectiescherm gekocht omdat ik een andere soort wilde hebben. Ik vind het een fijne winkel die ook de tijd voor je nemen...
Sebastiaan van soest, Driebergen-rijsenburg 23-3-2024
10 Goed advies, netjes geholpen.
Edward grashuis, Enschede 9-3-2024
10 Deel niet geleverd (scherm) en dat werd door de verzendende partij niet gemeld. Wel later een bericht dat het betreffende deel vandaag geleverd wordt en tussendoor een vraag...
Rob, Woudsend 5-3-2024
9 Ik ben uitgegaan van de deskundigheid van de specialisten. Zowel in keuze van de beamer (Epson/Optoma) als in de keuze van het projectiescherm. Het advies was prima. Heel...
Roy, Breda 4-3-2024
10 2e keer dat ik iets bestel sinds een paar jaar, en al 2x snel en vlot geleverd. Voor al mijn toekomstige beamerartikelen weet ik waar ik moet zijn.
Michael, Brussel 19-2-2024
6 Ben onlangs voor advies over een beamer in de showroom geweest. Goed geholpen en bruikbaar advies gehad van een van de (vele) medewerkers. N.a.l. van het advies op vrijdag een...
Paul, Castelre 16-2-2024
10 Gebeld voor een afstandsbediening (houder) voor mijn beamerscherm. Na overleg met medewerker van TheNextShop uitgekomen pp mooie afstandsbediening in het model van vierkante...
Paul, Amsterdam 14-2-2024
-

Winkelmandje

Beamerbundel

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen