Facebook TheNextShop Optoma UHD40 4K UHD beamer review
Inloggen
Beamerbundel
Winkelmandje
S
-

Hulp nodig? Onze AV-specialisten helpen jou graag!

Geopend maandag 13:00-18:00, dinsdag t/m zaterdag 10:00-18:00
030 - 2290080 03 369 43 64

Optoma UHD40 4K UHD beamer review

Optoma UHD40 4K UHD beamer review
Geplaatst op 16-4-2018 door Justin

Bekijk hier ons huidige Optoma Home Cinema beamers assortiment!

Optoma brengt met de UHD40 een kleinere versie van hun prijzen-winnende UHD60/UHD65 serie uit. Met €1.499,- , 4K resolutie, HDR-capable & lensshift lijkt het helemaal goed te komen met de UHD40. Presteert deze net zo goed als zijn grotere broer?

Optoma UHD40 beamer

De UHD40 heeft het meer ‘premium’ gevoel van de UHD60 meegekregen, maar in een stuk kleinere behuizing. Waar de UHD60 circa 50cm breed is, is de UHD40 39cm breed. De behuizing is goed afgewerkt, alhoewel bij de UHD40 de lensshift en zoom niet afgedekt zijn zoals bij de UHD60. Deze witte, nette, behuizing zal in de meeste interieurs niet extreem opvallen.

De Optoma UHD40

De UHD40 is uitgerust met Texas Instruments’ nieuwste 4K DLP chip, een 0,47inch 4xXPR chip. Deze gebruikt de snelheid van de DLP spiegels om elke pixel 4x te laten zien. Dit zorgt ervoor dat de 2 miljoen spiegels op deze 0,47inch chip worden gebruikt om een totaal van 8 miljoen pixels (= 4K Ultra HD) op het projectiescherm te krijgen. De pixels zijn echter de grootte van een ‘normale’ FullHD beamer. Vaak wordt dit aangeduid als ‘Faux-K’: niet ‘echt’ 4K, maar wel “4K-capable”.

Beeldkwaliteit
Deze 4x XPR chip ben ik al een keertje eerder tegengekomen in de BenQ W1700. Met deze chip zijn de pixels dus dezelfde grootte als bij FullHD beamers, maar kunnen ze wel gebruik maken van het extra detail dat in 4K bronnen zit. Dit is ook héél merkbaar in onze showroom: met een goeie 4K UltraHD Blu-Ray zie je enorm veel verschil t.o.v. normale FullHD beamers. Om dit te testen heb ik The Martian in onze UHD Blu-Ray speler gestoken. Hier komt ook een behoorlijk HDR effect van, wat de UHD40 natuurlijk ook ondersteunt!

De Optoma UHD40 projecteert The Martian in UHD HDR

Optoma is slim omgegaan met de HDR: waar veel andere merken de neiging hebben om in HDR iets teveel ‘zwart’ te maken (waardoor je schaduwdetail kwijt raakt), heeft Optoma een compromis gekozen. Het meest extreme HDR effect is niet aanwezig, maar je zult nooit last hebben van zwarte figuren of veel te donkere scènes. Dit betekent echter niet dat de Optoma UHD40 teleur stelt qua dynamisch bereik! Je ziet duidelijk dat het een behoorlijke upgrade t.o.v. de voorgaande generatie is. In bovenstaande scène in The Martian knalt het licht op je af, maar alle details blijven zowel in de schaduwen (zie zijn gezicht in zijn helm) als in de highlights (bv. de wolken midden boven) perfect zichtbaar.

De Optoma UHD40 projecteert Gravity

Om te zien hoe de UHD40 ‘normale’ FullHD bronnen behandeld, heb ik onze Blu-Ray van Gravity in de Blu-Ray speler gestoken. Deze film is met al z’n scènes in de ruimte natuurlijk de film om zwartwaardes & contrast te behandelen. Het voordeel van de UHD40 ten opzichte van bijvoorbeeld de Optoma HD39Darbee is goed te zien in het dynamisch bereik: de sterren knallen eruit en het ruimteschip lijkt te zweven. Qua scherpte is er niet veel verschil te zien met een FullHD beamer zoals de HD39Darbee. De UHD40 is dus alleen significant scherper als je een 4K bron gebruikt.

Qua kleur staat de “Reference” modus het beste afgesteld van de UHD40. Deze geeft echter zo weinig licht dat we niet aanraden deze te gebruiken. Één van de redenen hiervan is dat het “Brilliant Color” systeem juist zorgt voor het hoge contrast van deze beamer – als je dit uitzet (wat wél goed is voor de kleurbalans), is dit contrast een stuk minder hoog. Hieronder hebben wij dus “Cinema” gemeten. In “Cinema” modus staan niet alle kleuren even goed ingesteld, maar de fouten die worden gemaakt zijn gelukkig niet op heel zichtbare gebieden.

Bewegingen
Helaas is de UHD40 niet uitgerust met Frame Interpolation (bij Optoma heet dit PureMotion). Onder de €2.000,- komt dit (helaas) niet vaak voor. Bewegingen zien er echter ook zonder digitale hulp goed uit. Zeker met een 4K bron zijn de bewegingen enorm scherp.

Lichtopbrengst & Zwartwaardes
De UHD40 staat gespecificeerd op 2.200 ANSI Lumen. Dit betekent dat hij ongeveer evenveel licht geeft als de meeste DLP beamers in deze klasse. De BenQ W1700 geeft praktisch evenveel licht. In de meeste situaties geeft ook de UHD60 niet veel meer licht, maar die heeft wel meer dynamisch bereik. Om echt veel meer licht te krijgen, bv. als je in een heldere woonkamer wilt projecteren, moet je eerder naar een Epson EH-TW6800 kijken – maar die ondersteunt helaas geen 4K bronnen.

De Optoma UHD40 projecteert Gravity

Kleur
Contrast is één van de voordelen van DLP, alhoewel de zwartwaardes van DLP niet altijd even goed zijn. Zo ook met de UHD40, maar het is wel duidelijk dat deze beamer het weer een stuk beter doet dan de voorgaande generatie. Het contrast in heldere scènes (zoals hierboven) is echt goed. Je ziet dat het hoofd van deze acteur duidelijk afsteekt tegen de achtergrond – in zoverre dat mijn camera zelfs moeite had om dit goed te fotograferen. Zodra de scène als geheel een stuk donkerder begint te worden, begin je een beetje een grijze waas te krijgen. Optoma’s DynamicBlack (een dynamisch lamp-systeem) helpt hier goed tegen, door de lamp qua helderheid terug te schroeven.

De Calman Kleurresultaten van de Optoma UHD40

Algemeen
Het geluidsniveau van de UHD40 is in ECO modus lekker stil. Niet de aller-allerstilste, maar last ervan zul je niet snel hebben. De DynamicBlack modus is ietsje luider, maar valt gelukkig ook nog mee. Dit is de modus die ik aanraad om te gebruiken, dus het is fijn dat deze ook weinig geluid maakt.

De Optoma UHD40

Qua plaatsingsflexibiliteit is de UHD40 redelijk voorzien. Hij heeft een 1,3x zoomlens en +15% verticale lensshift. De lens is vooral bedoeld om vrij dicht op het projectie-oppervlakte te staan, voor 2,0m breed heb je maar 2,42m tussen lens en doek nodig. Hierdoor zal plaatsing van de UHD40 vaak geen probleem zijn. Vragen over waar je de beamer moet hangen? Bekijk hier tips in onze blog! Of neem contact op met onze specialisten!

De UHD40 gaat in Dynamic Black modus tot wel 15.000 branduren mee. Ik zou dit getal echter met een korreltje zout nemen. Als we tussen de levensduur in ‘normale’ modus en in ‘ECO’ modus in gaan zitten, gaat de lamp tot zo’n 7.000 branduren mee. Bij 10 uur per week gebruik (5-6 films), doe je dan zo’n 14 jaar met één lamp.

De UHD40 heeft door de 4x XPR chip geen “Enhanced Gaming” modus. Gelukkig is hij niet de langzaamste: met 51ms is hij niet de snelste, maar er is nog prima mee te gamen. De beste op de markt zijn rond de 16ms, en meestal raad ik het af om met een inputlag van meer dan 70ms nog te gaan gamen.

Conclusie
De 4x XPR chip is niet de allerscherpste op de markt. Echter wil je van een beamer uit 2018 twee zaken: 4K ondersteuning en HDR ondersteuning. De UHD40 doet in beide goede zaken: met 4K bronmateriaal zie je significant meer detail dan met FullHD materiaal, en de slimme HDR-algoritmes van Optoma zorgen voor een prachtig beeld. Het dynamisch bereik van de UHD40 valt ook niet tegen: het is een behoorlijke stap t.o.v. de FullHD broertjes.

Plus&Minpunten
+ 4K DLP chip met 4x XPR: stuk scherper als je er 4K bronmateriaal bij gebruikt
+ Optoma’s nieuwste HDR-algoritmes: rustig, natuurlijk beeld
+ 1,3x zoom & 15% lensshift
+ Zeer contrastrijk o.a. door het Dynamic Black systeem
- Geen Frame Interpolation/PureMotion

Kom de opvolgers van de Optoma UHD40 bekijken in onze Home-Cinema showroom!

Volg TheNextShop ook op Social Media

AV oplossingen koop jij bij TheNextShop!

Voor al jouw AV oplossingen ben je bij TheNextShop aan het juiste adres! Kom langs in onze showroom voor een uitgebreide uitleg voor het kiezen van de ideale beameropstelling of het juiste display, onze experts denken graag met jou mee. Bestel online en haal jouw artikel af in onze showroom of laat het gratis binnen enkele dagen thuis bezorgen. Heb jij uitgebreid advies nodig of heb je hulp nodig bij de installatie? Onze experts en installatieservice staan dagelijks voor jou klaar met het vinden van de beste oplossing!

5 Huren beamer ging echt prima. Voor 45 Euro een weekend. Bij retour brengen ook geen problemen. Maar retour pinnen kennen ze daar blijkbaar niet en ik moest 2 weken wachten en...
J., Ijsselstein 23-4-2024
10 Super bedrijf, niet goed, kan het terug, krijg je wat je wel nodig heb!
Raymond, Hoogkarspel 7-4-2024
10 We zijn een namiddag op bezoek geweest en aangenaam ontvangen. Hebben ter plaatse enkele toestellen kunnen vergelijken en onze keuze gemaakt. Kort daarna offerte ontvangen...
Marc, Antwerpen 3-4-2024
9 Het product dat ik nodig had heb ik op een eenvoudige manier via hun website kunnen bestellen. De communicatie die daarop volgde was zeer informatief en stelde ons gerust. Een...
Dirk de mesmaecker, W 27-3-2024
10 Ik ken TheNextShop nu 6 jaar en heb daar nu mijn 2e projectiescherm gekocht omdat ik een andere soort wilde hebben. Ik vind het een fijne winkel die ook de tijd voor je nemen...
Sebastiaan van soest, Driebergen-rijsenburg 23-3-2024
10 Goed advies, netjes geholpen.
Edward grashuis, Enschede 9-3-2024
10 Deel niet geleverd (scherm) en dat werd door de verzendende partij niet gemeld. Wel later een bericht dat het betreffende deel vandaag geleverd wordt en tussendoor een vraag...
Rob, Woudsend 5-3-2024
9 Ik ben uitgegaan van de deskundigheid van de specialisten. Zowel in keuze van de beamer (Epson/Optoma) als in de keuze van het projectiescherm. Het advies was prima. Heel...
Roy, Breda 4-3-2024
10 2e keer dat ik iets bestel sinds een paar jaar, en al 2x snel en vlot geleverd. Voor al mijn toekomstige beamerartikelen weet ik waar ik moet zijn.
Michael, Brussel 19-2-2024
6 Ben onlangs voor advies over een beamer in de showroom geweest. Goed geholpen en bruikbaar advies gehad van een van de (vele) medewerkers. N.a.l. van het advies op vrijdag een...
Paul, Castelre 16-2-2024
-

Winkelmandje

Beamerbundel

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen